#Ride4Alex

Minnesplatsen #ride4alex #justice4alex Alexander Storåker

Minneskaravan, memorial drift och tyst minut 13/5 -23
Arrangör Xtreme Racing GBG


Hundratals fordon dök upp till förra årets manifestation. Den 13 maj var det dags igen.

Videoklipp från dagen

Minnesplatsen #ride4alex #justice4alex Alexander Storåker

Memorial med träff och karavan 14/5 kl 18.00 -22 I samarbete med Xtreme Racing GBG


Hundratals fordon dök upp till årets manifestation. Träffen avslutades med tyst minut för Alex vid minnesplatsen med ca 250 personer närvarande. Mäktigt upplevelse!

Videoklipp från dagen

Minnesplatsen #ride4alex #justice4alex Alexander Storåker

Moppekortege 15/5 2021


Trots ösregn och polisens hot om böter pga. Covid, var det många som kom för att delta på mopedmanifestationen. Kortegen avslutades vid minnesplatsen med över 100 personer.

Videoklipp från dagen.

Rideout 23/5 2020


11 dagar efter olyckan arrangerades en stor rideout för att hedra Alexanders minne. En del deltagare hade kört i timmar för att vara med.

Över 400 personer möttes efteråt på Alexanders minnesplats.

Videoklipp från dagen.

Burning vid Vattenpalatset #ride4alex #justice4alex Alexander Storåker

Bakgrund till #Ride4Alex


Tisdagen den 12 maj 2020 var Alexander Storåker ute och körde moped med sin kompis bakpå. En polispatrull i civil bil från Alingsås fick syn på dem och bestämde sig för att försöka stoppa Alexander. Det hela resulterade i en jakt med dödlig utgång när Alexander av okänd anledning förlorade kontrollen över mopeden och kraschade. Det framkom att Alexander inte var misstänkt för något brott, utan poliserna som var i tjugoåren ville bara kontrollera föraren och fordonet. De unga poliserna saknade F1-behörighet och hade ignorerat Polismyndighetens egna föreskrift FAP 104-1 och polislagen 8 §.

Polisen åtalades för tjänstefel och vållande till annans död, men friades i tingsrätten och hovrätten. Domen blev överklagat till HD då det var uppenbart att polisen och domstolarna behöver rättslig vägledning för hur biljakter ska bedömas. Vi hoppades HD ville ta fallet och bekräfta den kritik mot Polismyndigheten som chefs-JO fastslog redan på 90-talet, men HD valde att inte ge prövningstillstånd.


Dagen efter olyckan, onsdagen den 13 maj 2020, skapade några av Alexanders vänner "Alexanders minnesplats" (se Google Earth). Under de kommande dagarna och kvällarna blev de eniga om att hedra Alexander genom att arrangera en mopedmanifestation som fick namnet #Ride4Alex Rideout.


Några månader efter olyckan ville Lerums kommun att allt personligt från minnesplatsen skulle städas bort. Kommunens invånare skulle inte behöva påminnas om döden. En liten blomrabatt kunde däremot planteras. Det blev startskottet för en uppmärksammad konflikt som varade i över ett år. Namninsamlingen Bevara Alexanders minnesplats resulterade i närmare 1 400 underskrifter, men Lerums kommunen vägrade att ändra sig. Hösten 2021 bestämde verksamhetschef teknisk service i Lerums kommun att rabatten skulle grävas upp och slängas i sopsäckar, utan att meddela anhöriga. De fina växterna är nu borta, men platsen kommer alltid att finnas och påminna oss om det dödliga polisvåldet som Alexander blev utsatt för.


3 månader efter Alexanders olycka förlorade ännu en ungdom livet i en trafikolycka. Malin Lundberg färdades i en mopedbil med två andra ungdomar när de blev påkörda i en korsning av en polisbil. Polisbilen var på utryckning till ett misstänkt villainbrott och körde i närmare 120 km/t på en 50-väg i ett lugnt bostadsområde. Mopedbilen krossades och Malins liv gick inte att rädda. Ingen dömdes för Malins död. Läs mer här. På olycksplatsen skapades en minnesplats till Malins minne. Där brinner idag även ett ljus för Alexander eftersom det där får stå i fred. Alle&Malle 

Alexanders minnesplats #ride4alex #justice4alex Alexander Storåker
Rosrabatt #ride4alex #justice4alex Alexander Storåker
Förstörd minnesplats #ride4alex #justice4alex Alexander Storåker